Tunneliviljely on viljelytekniikka, jossa viljelykasvit kasvavat maapohjassa tai kasvualustalla ruukuissa tai laatikoissa. Kasvutunnelit ovat siirrettäviä teräksisiä yksinkertaisia lämmittämättömiä rakenteita. Kasvutunnelien jalat kairataan maahan, joten niitä on helppo siirtää viljelykierron mukaan kasvulohkolta toiselle. Kasvutunneleiden muovi on erikoismuovia, joka päästää lävitseen kasvustoon oikeat kasvustolle suituisat UV-aallonpituudet ja säätelee lämpösäteilyn määrää. Siten marjan maku on sama kuin avomaalla kasvaessa.
Pystytin ensimmäiset kasvutunnelit kesällä 2011. Sen jälkeen olen lisänneet kasvutunneleiden määrää vuosi vuodelta. Tällä hetkellä kaikki vadelma ja karhunvadelma ovat kasvutunneleissa ja mansikastakin lähes kaikki. Kesällä 2022 meillä on 66 kasvutunnelia, joista kahta viimiestä pystytetään heinäkuun alussa. Kasvutunneleista on lukuisia hyötyjä:
Sirkku on Englantilaisen Haygroven kasvutunneleiden edustaja Suomessa. Haygrove on maailman johtava kasvutunneleiden (eli kausihuoneiden) valmistaja ja myy tuotteitaan yli 50 maahan ja kaikkiin maanosiin. Haygrove tekee jatkuvaa tuotekehitystyötä ja testaa kaikki uudet tuotteet omilla tiloillaan, jotta ne ovat toimivia ja kestäviä kovissakin luonnonolosuhteissa. Haygrove on patentoinut lukuisia innovaatioitaan.
Tunnelikokonaisuus räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan. Jotta kullekin asiakkaalle voidaan tarjota parhaiten soveltuva tunnelivaihtoehto, seuraavia lähtötietoja selvitetään ennen tarjouksen antamista:
Mansikan viljelyä viljelypöydillä kasvutunneleissa Suomessa.
Kasvutunneleiden kaaret taivutetaan Suomessa asiakkaan tilalla, kun kaaret ovat saapuneet.
Kasvutunneleita Norjassa hyvin rankoissakin olosuhteissa.
Ei ole olemassa yhtä kasvutunnelityyppiä, joka sopisi kaikille suomalaisille viljelijöille. Tunneliratkaisun vahvuuteen ja kestävyyteen ja toisaalta myös hinnan muodostumiseen vaikuttavat seuraavat tekijät:
Tunneliasioissa soitathan suoraan Sirkun kännykkään 040 351 9993.
Vahvistettu soolotunneli varhaistuotantoon.
Haygroven teräksinen vadelman sidontarakenne.
Mansikka maapohjasta muotoilluilla kohopenkeillä.
Haygrove -kasvutunnelit pystytetään paikalleen ilman perustusta. Pystytyksen ensimmäinen vaihe on siis tunnelin paikan ja tulevien teräksisten jalkojen paikkojen mittaaminen maahan. Mittaamisen helpottamiseksi tulevan tunnelin mitat voi merkitä maahan esimerkiksi narulla ja tarkistaa samalla, että kaikki sivut tulevat 90 asteen kulmaan. Kun tunnelin pohja on mitattu ja merkitty maahan, mitataan jalkojen paikat. Jalkojen paikat voi merkitä maahan esimerkiksi spray-maalilla.
Tunnelin varsinainen kokoaminen alkaa jalkojen poraamisella maahan. Tähän tarkoitukseen voi tunnelien maahantuojalta vuokrata hydraulisen poran. Kutakin jalkaa kierretään ensin muutama kierros käsin niin, että se pysyy pystyssä, minkä jälkeen se porataan 70 cm:n syvyyteen. Jalkojen maan päälle jääviin osiin liitetään kaaret ja pystytyksen loppuvaiheessa kiristysnarut.
Kaaret
Haygrove -kasvutunnelit saavat muotonsa kaariksi taivutetuista teräsputkista, jotka liitetään jalkoihin. Kaaret voidaan tilata valmistajalta valmiiksi taivutettuina. Valmiiksi taivutetut kaaret toimitetaan kukin kolmena osana, jotka liitetään ja ruuvataan yhteen pystytyspaikalla. Toinen vaihtoehto on taivuttaa teräsputket kaaren muotoon paikan päällä. Tällöin taivutuksen tulee tekemään Haygrove -asentaja Englannista.
Valmiit kaaret nostetaan jalkojen maanpäällisten osien päälle. Tunnelin päädyt tuetaan ja vahvistetaan teräspuomeilla, jotka ruuvataan päätykaaresta toiseen. Lopuksi, kun kaaret ovat paikallaan, ne yhdistetään tunnelin harjalta joko ruuvattavilla teräspuomeilla, tai vahvalla kangashihnalla (eng. Top Tape). Samalla varmistetaan mittaamalla, että kaarien väliset etäisyyden ovat joka kohdassa samat.
Muovin levitys ja kiristäminen
Haygrove käyttää tunneleidensa seinämateriaalina vahvaa polyteenimuovia, joka toimitetaan rullissa. Ennen levitystä muovi rullataan auki tunnelin vierelle maahan, tai jos kyseessä on korkeajalkainen tunneli, se nostetaan tunnelikaarien väliin. Muovi vedetään tunnelin harjalle, josta se avataan vetämällä kummallekin sivulle. Levityksen jälkeen muovi kiristetään ja kiinnitetään ensin toiseen, sitten toiseen päätyyn. Kiinnitykseen käytetään teräsklipsejä ja vahvikekaistaletta (eng. Quick-Release tape), joka tulee polyteenimuovin ja klipsien väliin.
Muovin levitykseen paras ajankohta on tyyni päivä, etenkin, jos kyseessä on suuri tunneli. Jo voimakkuudeltaan 6 m/s oleva tuuli vaikeuttaa muovin käsittelyä ja lisää sen karkaamisen riskiä. Jotta muovin levittäminen ja kiristäminen sujuisi mahdollisimman vaivattomasti, on siihen hyvä varata riittävästi apulaisia.
Muovin kiristäminen narulla
Levitetty ja tunnelin päätyihin kiinnitetty muovi kiristetään paikoilleen vahvalla narulla. Narua kuljetetaan tunnelin muovin yli puolelta toiselle, ja se kiristetään joka toisen jalan juurella sijaitsevaan kiristyskoukkuun. Vastaavasti toinen naru kuljetetaan tunnelin yli puolelta toiselle ja kiristetään vapaiksi jääneisiin joka toisen jalan koukkuun. Narut kulkevat siis tunnelin päästä päähän ristikkäin.
Päädyt ja ovet
Haygrove -tunnelia tilatessaan asiakas valitsee eri päätytyypeistä itselleen sopivimman. Valintaan vaikuttavat muun muassa tunnelin koko, käyttötapa ja sijainti.
Rullaovi
Rullaovi on suorakaiteen muotoinen verho, joka avataan rullaamalla se teräskammen avulla ylös. Se on sopiva ovityyppi niin yksittäiselle tunnelille kuin usean rinnakkaisen tunnelin sarjalle.
Verho-ovi
Yksinkertaisin ovivaihtoehto on on päätyyn asennettu, vapaasti roikkuva verho, jonka voi solmia ja kiristää naruilla auki.
Streamline -ovi
Ns. Streamline -ovityypissä tunnelin päätynä on ovikaari, joka makaa suljetussa asennossa maata vasten siten, että myös siihen kiinnitetty muovi laskee maahan. Avatessa kaari nostetaan pystyasentoon, ja tarvittaessa kaari voidaan helposti poistaa kokonaan.
Automaattiovi
Automatisoidut ovet voidaan asentaa usean rinnakkaisen tunnelin sarjoihin, jolloin kaikki ovet saadaan aukeamaan automaattisesti yhtä aikaa.
TakaisinPeltosirkun Tila – Alvettulantie 427, 14680 Alvettula – info@peltosirkuntila.fi