Viljeltävät marjat
Viljelemme marjamme tehden niiden kasvisuojelun luomuviljelyn menetelmin, mutta käytämme normaaleja kastelulannoitteita tihkukastelussa. Marjamme eivät siten ole luomumarjoja.
Marjamme kasvavat ilman tehoviljelyn torjunta-aineita. Levitämme petopunkkeja ja käytämme luomutorjuntamenetelmiä ja biologisia menetelmiä, joita onneksi on jo paljon saatavilla. Lisäksi luonnon omat ”pedot” kuten leppäkertut auttavat torjuntatyössä.
Koska emme käytä mitään homeentorjuntaa, marjat eivät kestä sadetta. Sen vuoksi kaikki mansikat, vadelmat ja karhunvadelmat ovat kasvutunneleissa sateelta suojassa. Näin voimme varmistaa marjojen laadun myös sateisina päivinä. Lisäksi poimitut marjat valikoidaan pakkaamossa ja vain parhaat hyväksytään myyntiin. Muut marjat erotetaan jatkojalostusta varten.
Mustaherukka kasvaa avomaalla, mutta koska siinä on kovempi pinta, niin se kestää muitamarjoja paremmin sadetta.
Mansikka
Päälajikkeemme on Magnum. Se sopii hyvin syöntiin ja tuorekäyttöön sekä pakastukseen. Viljelemme myös jatkuvasatoista Favoria ja maapohjassa myös Allegroa. Olemme lopettaneet Polkan viljelyn, koska se on sairastunut geneettiseen tautiin. Lisäksi Polkan taimia on jo tuotettu noin 30 vuotta, niin sen taimimateriaali on alkanut taantua.
Istutamme joka kevät uusia mansikkan taimia. Istutetu taimet tuottavat satoa heti ensimmäsienä vuonna sääsadon loputtua heinäkuun puolen välin jälkeen.
Vadelma
Viljelemme suurikokoista ja hyvänmakuisia Glen Ample ja Vijolet –vadelmia. Nämä menestyvät hyvin huonosti Suomen talvissa, joten vadelmat kasvavat meillä ainoastaan kasvutunneleissa. Niiden taimet vaihdetaan joka vuosi.
Vadelmatunneleissa on tippukastelut. Lannoitamme kastelun yhteydessä tarpeen kastelulannoitteilla.
Karhunvadelma
Karhunvadelma on vatukoihin kuuluva kasvi, joka tuottaa mustia, marjan tapaisia hedelmystöjä. Marjat poimitaan vasta täysin kypsinä, jolloin niiden makeus ja aromikin ovat parhaimmillaan.
Karhunvatukkaa voi käyttää mm. tuoremarjana, pakastettuna, leivosten koristelussa, hilloissa, smoothieissa, mehuissa. Siitä tulee erittäin täyteläisen makuinen hillo mm. liharuokien, juustojen ja esim. juustokakkujen kanssa.
Mustaherukka
Mustaherukka eli mustaviinimarja on marjapensas, jonka sato on maistuvaa ja erittäin terveellistä. Mustaherukan C-vitamiinipitoisuus on lähes yhtä korkea kuin tyrnin. Mustaherukassa on lisäksi paljon E-vitamiinia, jopa enemmän kuin mustikassa.
Mustaherukka sopii hyvin pakastamiseen. Mustaherukkaa kannattaa syödä talvella ja pienikin määrä riittää antamaan piristävän vitamiiniannoksen. Pakastettaessa mustaherukan ravintoaineet säilyvät hyvin.