Mustaherukka
Mustaherukka eli mustaviinimarja on marjapensas, jonka sato on maistuvaa ja erittäin terveellistä. Mustaherukan C-vitamiinipitoisuus on parempi kuin appelsiinin ja lähes yhtä korkea kuin tyrnin. Mustaherukka on ravintoarvoiltaan paras herukoista, vaikka valko-, puna- ja viherherukat ovat nekin hyviä vitamiinipommeja.
Mustaherukassa on lisäksi paljon E-vitamiinia, jopa enemmän kuin mustikassa. Mustaherukan siemenissä on gammalinoleenihappoa, joka on elimistölle tärkeä Omega-6-rasvahappo. Marjoissa on myös flavonoideja, jotka vahvistavat suonia.
Mustaherukka sopii hyvin pakastamiseen. Mustaherukkaa kannattaa syödä talvella ja pienikin määrä riittää antamaan piristävän vitamiiniannoksen. Pakastettaessa mustaherukan ravintoaineet säilyvät hyvin.