Mansikat

Lajikkeet

Viljelemme pääasiassa makeaa ja pakastukseen hyvin sopivaa Polka-mansikkaa, joka on Suomen viljellyin mansikka. Lisäksi meillä on pienet määrät Rumbaa (varhainen) ja Florencea (myöhäinen lajike) kasvussa. Istutamme joka kevät uutta Polka-mansikkaa, jotta saamme Polka-mansikkaa vielä Polkan sääsadon loputtua.

 

Viljelytekniikka

Mansikat  kasvavat ilman tehoviljelyn torjunta-aineita. Levitämme petopunkkeja ja käytämme luomutorjuntamenetelmiä, joita onneksi on jo joitain saatavilla.  Esimerkiksi homeen torjunta tehdään mehiläislevitteisellä PreStop Mixillä. Se ei kuitenkaan ole niin tehokas menetelmä kuin kemiallinen homeentorjunta, joten penkeistämme löytyy homeisia mansikoita satokauden edetessä. Myös luonnon omat ”pedot” kuten leppäkertut auttavat torjuntatyössä. 

Paras tapa homeen torjuntaan ovat kasvutunnelit. Niitä on hankittu tilalle puolen hehtaarin verran; toivottavasti tulevaisuudessa enemmänkin. Siirrämme kasvutunneleita niin, että ne ovat 1-2 vuoden sadon päällä suojaamassa suurimman sadon. Lisäksi mansikka kypsyy kasvutunneleissa avomaata nopeammin, joten saamme tunneleista ensimmäiset mansikat. Tunneleiden päällä oleva muovi on erikoismuovia, joten mansikat kypsyvät tunneleissa yhtä makeiksi ja maukkaiksi kuin avomaalla.

Rikkaruohot ja nurmen leikkaamme koneellisesti riviväleistä. Kitkemme rikkaruohot käsin mansikoiden istutusaukosta, mutta valitettavasti rikkaruohojen määrä kasvaa vuosien kuluessa niin suureksi, ettemme pysty kaikkea kitkemään. Niinpä vanhemmissa kasvustoissa on mansikan lomassa valvattia, saunakukkaa, juolavehnää, … jopa vähän ohdaketta ja nokkosta. Nuo jälkimmäiset koitamme kitkeä, mutta aikamme ei aina riitä kaikkien lohkojen raivaamiseen.

 

Kastelu ja lannoitus

Kaikissa mansikkapenkeissä on tihkukasteluletkut. Suomen kasvukausi on säiden suhteen niin arvaamaton, että mansikanviljely ilman kastelua olisi uhkapeliä. Kastelua tehdään tarpeen mukaan. Mansikan istutuksen yhteydessä tehtävään peruslannoitukseen käytetään Arvo- luomulannoitetta. Se ei yksin riitä, joten lannoitamme kastelun yhteydessä tarpeen mukaan luomu- ja perinteisillä kastelulannoitteilla.