Karhunvadelma
Karhunvadelma on vatukoihin kuuluva kasvi, joka tuottaa mustia, marjan tapaisia hedelmystöjä. Valkoinen kukinta on näyttävä ja luumarjoista muodostuva hedelmystö on suurikokoinen ja maukas. Kasvutavaltaan rentoversoinen karhunvatukka muistuttaa köynnöstä.
Marjat ovat mustia ja suuria, halkaisijaltaan jopa 2,5 cm. Marjat poimitaan vasta täysin kypsinä, jolloin niiden makeus ja aromikin ovat parhaimmillaan. Marja on umpinainen, eikä siitä siis irtoa kantaa kuten vadelmasta.
Karhunvatukkaa voi käyttää mm. tuoremarjana, pakastettuna, leivosten koristelussa, hilloissa, smoothieissa, mehuissa. Siitä tulee erittäin täyteläisen makuinen hillo mm. liharuokien, juustojen ja esim. juustokakkujen kanssa.