Viljeltävät marjat

Viljelemme marjamme tehden niiden kasvisuojelun luomuviljelyn menetelmin, mutta käytämme normaaleja kastelulannoitteita tihkukastelussa. Marjamme eivät siten ole luomumarjoja.

Koska emme käytä mitään homeentorjuntaa, mansikka ja vadelma eivät kestä sadetta. Sen vuoksi kaikki vadelmat ja suuri osa mansikasta ovat kasvutunneleissa sateelta suojassa. Näin voimme varmistaa mansikan ja vadelman laadun myös sateisina päivinä. Lisäksi poimitut marjat valikoidaan pakkaamossa ja vain parhaat hyväksytään myyntiin. Muut marjat erotetaan jatkojalostusta varten. 

Viljelemme tilallamme erilaisia lajikkeita mansikasta ja vadelmasta. Lisäksi kasvatamme myös karhunvadelmaa sekä mustaherukkaa. Kesäaikana valikoimiimme kuuluu myös muita vihanneksi vaihdellen. Tuotteitamme voi myös tilata etukäteen kotiin toimituksena tai noutaa sovittuna aikana.

 • Mansikka

  Lajikkeet
  Viljelemme pääasiassa makeaa ja pakastukseen hyvin sopivaa Polka-mansikkaa, joka on Suomen viljellyin mansikka. Mutta olemme vuosi vuodelta lisänneet uusia lajikkeita Malling Centenary ja Magnum. Ne ovat kiiltävämpiä ja pinnaltaan Polkaa hieman napakampia, joten niiden helteen kestävyys ja kauppakestävyys ovat hieman Polkaa paremmat. Istutamme joka kevät uutta uusia mansikkan taimia. Istutetu taimet tuottavat satoa heti ensimmäsienä vuonna sääsadon loputtua heinäkuun puolen välin jälkeen.

  Viljelytekniikka
  Marjamme kasvavat ilman tehoviljelyn torjunta-aineita. Levitämme petopunkkeja ja käytämme luomutorjuntamenetelmiä, joita onneksi on jo joitain saatavilla useita. Lisäksi luonnon omat ”pedot” kuten leppäkertut auttavat torjuntatyössä. 

  Paras tapa homeen torjuntaan ovat kasvutunnelit.  Siirrämme kasvutunneleita niin, että ne ovat 2 - 3 vuotta sadon päällä suojaamassa satoa erityisesti sateilta ja keväällä kylmältä ja hallalta. Lisäksi mansikka kypsyy kasvutunneleissa avomaata nopeammin, joten saamme tunneleista ensimmäiset mansikat. Tunneleiden päällä oleva muovi on erikoismuovia, joten mansikat kypsyvät tunneleissa yhtä makeiksi ja maukkaiksi kuin avomaalla.

  Rikkaruohot ja nurmen leikkaamme koneellisesti riviväleistä. Kitkemme rikkaruohot käsin mansikoiden istutusaukosta, mutta valitettavasti rikkaruohojen määrä kasvaa vuosien kuluessa niin suureksi, ettemme pysty kaikkea kitkemään. Niinpä vanhemmissa kasvustoissa on mansikan lomassa valvattia, saunakukkaa, juolavehnää, … jopa vähän ohdaketta ja nokkosta. Nuo jälkimmäiset koitamme kitkeä, mutta aikamme ei aina riitä kaikkien lohkojen raivaamiseen.

  Kastelu ja lannoitus
  Kaikissa mansikkapenkeissä on tihkukasteluletkut. Suomen kasvukausi on säiden suhteen niin arvaamaton, että mansikanviljely ilman kastelua olisi uhkapeliä. Kastelua tehdään tarpeen mukaan.  

    Takaisin

Tervetuloa Peltosirkun tilalle!

Peltosirkun Tila – Alvettulantie 427, 14680 Alvettula –  info@peltosirkuntila.fi